MINI SEMINAR Transformatie van Gebouwen 15 oktober 2015

transformatie kantoren

De tijd van groei en nieuwbouw is voorbij.
Transformatie en herbestemming van gebouwen is de belangrijkste nationale opgave voor de komende jaren. Het ontwerp en de ontwerper spelen een belangrijke rol in deze opgave en het vinden van oplossingen.
Er zijn veel leegstaande gebouwen (ca. 9 miljoen m2 in 2014). Het slopen van deze gebouwen is vandaag de dag niet de meest voor de hand liggende keuze. Vanuit duurzaamheidsgedachte, maar ook vanuit kostenoverwegingen wordt vaak gekeken naar het opnieuw gebruiken van het gebouw. Wanneer het gebouw kan worden hergebruikt scheelt dat veel aan milieulast doordat minder transporthandelingen nodig zijn, minder energie voor sloop en nieuwbouwactiviteiten, maar vooral minder nieuw materiaal. De aanpak van een dergelijke ontwikkeling wijkt principieel af van de aanpak bij een nieuwbouw. Bij een nieuwbouw zal men een gebouw ontwerpen dat past bij het programma van de gebruiker. Bij het hergebruik van een gebouw zal veel meer worden gezocht naar een gebruiker die past bij het gebouw. Voordat kan worden vastgesteld welke functie het beste past in een gebouw is het van belang om vast te stellen wat de mogelijkheden van het gebouw zijn. Hierbij is de rol van een constructief ontwerper essentieel. Geen enkele opgave is hetzelfde en bij ieder project zal een creatieve aanpak van de ontwerper nodig zijn om het project haalbaar te maken.

De sprekers gaan in op de verschillende herbestemmingsprojecten die inmiddels gerealiseerd zijn.

We zijn te gast bij Industriepark Kleefse Waard (IPKW), dit park huisvestte in het verleden fabrieken van het ENKA-concern.
De meeste AkzoNobel (ENKA) fabrieken zijn gesloten. Het industriepark is inmiddels aangepast aan de wensen van de zeer vele nieuwe huurders.
Met gunstige voorwaarden biedt IPKW alle ondernemers die willen (blijven) groeien en innoveren dé ruimte om optimaal te ondernemen.
Sterker nog: groei en innovatie zijn de belangrijkste drijfveren bij de ontwikkeling van het park.

Sprekers
Kevin Rijke, Directeur IPKW [www.ipkw.nl]
Mendel Robbers, Architect Schipper Bosch [www.schipperbosch.nl]
Frank Hofmans, Manager Transformatie en Onderhoud ABT [www.abt.eu]
Rob Stark, Directeur IMd  [www.imdbv.com]

Programma
16:30 uur   Ontvangst met koffie en thee
17:15 uur   Ontstaan en mogelijkheden van Industrie Park Kleefse Waard.
17:30 uur   Ombouw van  oude fabriekshallen naar moderne kantoorgebouwen.
18:15 uur   Pauze met broodjes maaltijd
19:00 uur   Wat te doen met leegstaande (kantoor) gebouwen
20:00 uur   Napraten en netwerken
21:00 uur   Afsluiting

Locatie
IPKW, Westervoortsedijk 73, 6827 AV Arnhem

Kosten
Voor KIVI leden geen

Aanmelden
Aanmelden via de website http://www.kivi.nl/gelderland

Plaats een reactie